Sosiale medier sin rolle i stormingen av den Amerikanske kongressen

Onsdag 6. Januar, etter en tale den tidligere presidenten, Donald Trump, holdt dedikert til Trumps falske påstander om at han allerede hadde vunnet presidentvalget for lenge siden, stormet «die hard»- Trump tilhengere Den Amerikanske Kongressen. Og de største sosiale plattformene spilte en viktig rolle i distribusjonen av løgn og konspirasjonsteorier som førte til angrepet på kongressen.

Så hvilken rolle hadde sosiale medier?

Falsk informasjon

En studie fra tre MIT forskere konkluderte med at løgn sprer seg betydelig lenger, raskere, dypere og bredere enn hva sannheten gjør på Twitter. Dette gjelder i alle kategorier av informasjon. Studien staterer også at falske nyhetshistorier har 70% mer sannsynlighet for å bli retweetet enn sanne historier. Likeså tar det sanne historier omtrent seks ganger så lang tid å nå 1500 mennesker som det gjør for falske historier å nå like mange mennesker.

Menneskers egenskap til å reagere med følelser når de leser eller ser noe gjør at handlingskraften er stor når de ser eller leser noe de er enten sterkt enige eller sterkt uenige med. Noen ganger vil det også holde å kun lese det fra en person du ser opp til. Og hvis du ender opp med å se den falske informasjonen gjentatte ganger er sjansen for å tro på det større – selv om den ikke er det.

Hvordan starter delingen?

Kilde: BBC, Bilde fra Logomakr

Feil informasjon har som regel to opphav, desinformasjon eller feilinformasjon. Desinfromasjon er informasjon som bevisst spres og feilinformasjon er falskt innhold som ved et uhell deles av folk som ikke vet at informasjonen er unøyaktig. Og det er som regel en sterk hybrid mellom disse – altså hvor opphavet av kilden deler med bevissthet, og dens følgere deler denne informasjonen uten å vite at informasjonen er unøyaktig, i god tro om du vil.

Vi kan se på det som dette: Det starter med at du ser falsk informasjon, og hvis du i tillegg leser et innlegg som du har like meninger med så er det betraktelig mye større sjanse for at du tror på det. Skulle du ikke tro på det, er gjerne falsk informasjon ofte sjokkerende. Deretter sender du, eller snakker om det du leste til andre. De du sender til vil kanskje forstå at dette er falsk, eller mistenke dette, men de som stoler på avsenderen vil muligens også dele den falske informasjonen.

Utestengt fra Twitter

I en lengre periode hadde da værende president Trump og hans støttespillere kommet med mange hint om hva de ønsket skulle skje 6. Januar 2021. En dag for å samles i DC for å «redde Amerika» og «stoppe sjelen» av valget han hadde tapt, men som han fremdeles opprettholdt – ofte gjennom flere konspirasjonsteorier.

«Be there, be wild!» og «Big protest in DC 6. January” er bare noen av Trump sine tweets som promoterte dagen.

Og hans støttespillere tok han på ordet.

Dette førte til at flere plattformer å merke tweets som innehold unøyaktig informasjon. Trumps innlegg ble merket raskt etter publisering. Twitter valgte å utestenge Trump permanent og begrunnet utestengelsen med at budskapene som han delte hadde høy sannsynlighet for at de kunne inspirere og påvirke andre mennesker til å skape lignende handlinger som oppstod 6. Januar 2021.

Trump er en veldig karismatisk leder. En president som stadig kommuniserte direkte med den amerikanske offentligheten gjennom sin Twitter-konto – også i god tid før han ble president. Nyhetskanalene hadde ofte oppmerksomheten på Trumps tweets, men også på tilhengerene til Trump sine tweets. Dette bidro til at Trump samlet sine tilhengere. Tilhengerne hans leser ikke bare hans tweets, de kommuniserer med hverandre som gjør at dette blir til et ekkokammer.

Konspirasjonsteorier

Trump tvitret lenge om at valget var fikset og at han allerede skulle ha kommet seirende ut av valget. Når en person har den største megafonen i verden, USAs presidenskap, og velger å sende ut feilinformasjon, vil den øke eksponentielt. «Sosiale medier har ingen disipling og ingen bekreftelse» sa Cross i et intervju.

Når én person med så mye makt og tilhengere vil dette føre til komplett kaos. Trump deler en tweet og alle ulike nettbevegelser som opererer i lukkede grupper på sosiale medier, tror på påstandene om et fikset valg og at valget var stjålet fra Trump. Disse Trump tilhengerne handler fordi de er overbevist om at et valg ble stjålet, og demonstrerer en virkelig virkning av ekkokamre mener Renee DiResta.

Facebook ble imidlertid mer aggressive når det gjaldt å legge ned disse gruppene.

Sosiale medier på godt og vondt

Selv om sosiale medier ofte blir fremstilt i lyset når ting går over streken, må det også understrekes at sosiale medier brukes til gode formål også. Tar vi en titt på fokuset ulike fotball klubber, spesielt i England, har på rasisme, kan vi se hvor mange mennesker som er villige til å samles og marsjere for å gjøre endringer. Men det fungerer begge veier. Du kan bruke sosiale medier til å organisere en fredelig protest, og du kan bruke den til å planlegge et terrorangrep.

Vi lever i en epoke med polarisering og informasjonsforvrengning der ingen ønsker å lytte på hverandre og du fort kan tråkke feil ved bruk av vulgært språk og fornærme mennesker du er uenig i. (Breen, 2021)

Referanseliste:

Breen, Tom. 2021. “Q&A: Trump, the Capitol, and Social Media.” UConn Today. January 18, 2021. https://today.uconn.edu/2021/01/qa-trump-capitol-social-media/#.

Dizikes, Peter. 2018. “Study: On Twitter, False News Travels Faster than True Stories.” MIT News | Massachusetts Institute of Technology. March 8, 2018. https://news.mit.edu/2018/study-twitter-false-news-travels-faster-true-stories-0308.

Frenkel, Sheera. 2021. “The Storming of Capitol Hill Was Organized on Social Media.” The New York Times, January 6, 2021, sec. U.S. https://www.nytimes.com/2021/01/06/us/politics/protesters-storm-capitol-hill-building.html.

“How False Information Spreads.” n.d. BBC Bitesize. Accessed June 1, 2021. https://www.bbc.co.uk/bitesize/articles/zcr8r2p.

Lofton, Shelby. 2021. “What Role Did Social Media Play in the Assault on Capitol Hill?” Https://Www.wkyt.com. January 7, 2021. https://www.wkyt.com/2021/01/07/what-role-did-social-media-play-in-the-assault-on-capitol-hill/.

Nalpathanchil, Tess Terrible, Lucy. 2021. “What Role Did Social Media Play in the Capitol Riots?” Www.wnpr.org. February 1, 2021. https://www.wnpr.org/post/what-role-did-social-media-play-capitol-riots.

News, CBS. 2021. “The Social Media Impact of the Assault on U.S. Capitol.” Www.youtube.com. January 9, 2021. https://www.youtube.com/watch?v=GcUVwbzMILU.

3 thoughts on “Sosiale medier sin rolle i stormingen av den Amerikanske kongressen”

  1. Pingback: Sosiale medier sin rolle i stormingen av den Amerikanske kongressen | DIG2100 (2103)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *